office@inspirepartner.ro

Start-up Nation – Romania

  Home / Start-up Nation – Romania

Start-up Nation – Romania

Start-up Nation – ROMANIA -editia 2022

__________________________________

Update 8 Aprilie 2022. S-a publicat un nou ghid in varianta consultativa

Pricipale modificari sunt:

Pricipale modificari sunt:

👉 Alocare separata pentru Diaspora (5% din buget va fi pentru cei care vor sa se intoarca in tara)

👉 Investitia este bazata / fundamentata pe un brevet de inventie eliberat de catre un organism national sau international acreditat. Brevetul trebuie sa fie in legatura cu fluxul activitatilor / subactivitatilor care sunt necesare desfasurarii activitatilor codului CAEN Rev. 2 pe care aplica, si emis dupa data de 01.01.2015. Cercetarea stiintifica a fost exclusa, deci majoritatea proiectelor finantate vor fi cu 90 puncte.

👉 Vehiculele electrice si echipamentele de mai jos sunt luate in calcul la criteriul C (Ponderea investițiilor în echipamente tehnologice) si indeplinesc criteriul de punctaj D aferent dezvoltarii durabile daca reprezinta 10% din finantare: Vehicule 100% electrice precum: autoturisme, autobuze, microbuze, biciclete, mopede, motociclete, kart-uri, UTV-uri, ATV-uri, trotinete, 100% electrice, pompe de caldura, mini-eoliene, sisteme incalzire / racire, compresoare aer, panouri si / sau sisteme fotovoltaice, panouri solare etc.

Teoretic se pot achizitiona autobuze, microbuze, biciclete, mopede, motociclete, kart-uri, UTV-uri, ATV-uri, trotinete dar nu exista nici un cod caen cu punctaj maxim pe care sa se faca aceasta achizitie. In concluzie, se pot achizitiona, de fapt, doar autoturisme 100% electrice, pompe de caldura, mini-eoliene, sisteme incalzire / racire, compresoare aer, panouri si / sau sisteme fotovoltaice, panouri solare.

👉 Vehiculele 100% electrice nu mai sunt limitate la pragul de 50.000 lei.

👉 Cursurile de pregatire antreprenoriala si de digitalizare trebuie sa fie acreditate ANC sau cu diploma de licenta / master / doctorat / atestat / adeverinta / certificat eliberate de Ministerul Educatiei. S-a clarificat certificarea necesara cursurilor si pot fi realizate dupa obtinerea finantarii. Consultanta pentru intocmirea documentatiei in vederea obtinerii finantarii in cadrul prezentului Program si pentru implementarea proiectului, in valoare eligibila de maximum 10.000 lei.

👉S-a marit pragul de consultanta de la 8.000 la 10.000 lei, dar fiindca un criteriu de departajare este valoarea echipamentelor tehnologice, acest comision va fi suportat integral de beneficiar, din surse proprii.

Noul ghid il gasiti AICI

Grila de punctaj o gasiti AICI

Pentru o evaluare gratuita a sanselor de finantare Aplica acum!

________________________

S-a publicat ghidul in forma consultativa pe 25 februarie 2022

Valoare finantata:

 20.000 euro pentru 1 loc de munca creat

40.000 euro pentru 2 locuri de munca create

 Aport propriu- intre 5 si 15% (pentru 15% se obtin mai multe puncte)

Solicitarea finantarii se face pe un singur cod CAEN.

Inscrierile in cadrul masurii se vor realiza in doua etape distincte

 1. Prima etapa de creare profil, user si parola este activa pe site-ul https://imm.gov.ro.
 2. Etapa de inscriere in cadrul programului Start-up Nation Romania se comunica cu cel putin 5 zile inainte de data inceperii procesului de inregistrare propriu zis. In aceasta etapa aplicantii, cu profilul, user, si parola generate in prima etapa, vor completa si transmite formularul electronic de inscriere conform Anexei 1 timp de 30 zile.

Pentru o evaluare gratuita a sanselor de finantare Aplica acum!

Cum se obtine punctaj maxim la Start up Romania 2022

 1. Activitatea se incadreaza in unul din urmatoarele domenii.

Servicii: it, inginerie, constructii, publicitare, asistenta medicala, stomatologica si medicina alternativa, mecanica generala, activitati de curatenie, arhitectura

Productie de: mobila, mase plastice, textile, reciclare, tiparire, fabricare piese auto, ambalaje din plastic si carton, fabricarea betonului si a produselor metalice, produse din carne si branzeturi, cofetarii, patiserii

Lista codurilor CAEN cu cele mai mari sanse de finantare o gasiti AICI:

 1. Aport propriu de 15%
 2. Achizitie de echipamente tehnologice minim 60% din valoarea proiectului. Utilaje, masini electrice, panouri fotovoltaice, echipamente it, etc. Lista completa o gasiti AICI (grupele 2.1, 2.2. si 2.3)
 3. Proiectul prevede achizitii de instalaţii/echipamente care genereaza o economie de energie (de ex. Panouri fotovoltaice, polare, pompe de caldura, etc) sau vehicule electrice.
 4. Unul dintre asociati a urmat sau va urma un curs de antreprenoriat si unul de digitalizare pana la primirea banilor.
 5. Asociatii nu au mai avut calitatea de asociat in alta intreprindere
 6. Planul de afaceri este bazat / fundamentat pe o cercetare științifică sau pe un brevet de invenție/documentație depusă în vederea obținerii unui brevet de invenție, SAU produsele / serviciile întreprinderii sunt brevetate / în curs de brevetare sau reprezintă rezultatul unei cercetari știintifice.

Cheltuieli eligibile:

Art. 4.3.1. Obiectul finantarii trebuie sa se incadreze in una sau mai multe din urmatoarele categorii eligibile:

a) Echipamente tehnologice, cu exceptia jocurilor de noroc mecanice, electrice, electronice, meselor de biliard, automatelor muzicale. Prin echipamente tehnologice, conform grilei de punctaj, se inteleg toate activele corporale din categoria mijloacelor fixe descrise in grupele 2.1, 2.2. si 2.3. din H.G. 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, cu exceptia celor specificate de prezenta procedura de implementare. In categoria echipamentelor tehnologice eligibile sunt asimilate si activele corporale din categoria mijloacelor fixe pentru locurile de joaca, sali de sport, fitness, drone, x-body si de forta,  echipamente, respectiv sisteme specifice in scopul obtinerii unei economii de energie, sisteme care utilizeaza surse regenerabile de energie pentru eficientizarea activitatilor pentru care a solicitat finantare, precum si autoturismele 100% electrice. Nu sunt asimilate echipamentelor tehnologice mijloacele de transport explicitate conform art 4.3.1 lit. c) sau subansamble pentru aceste mijloace de transport, cu exceptia autoturismelor 100% electrice si nici cheltuielile mentionate la art.4.3.1 lit. f.)

b) (1) Achizitionarea de spatii de lucru, spatii de productie si spatii pentru prestari servicii si comert. Valoarea activului ce urmeaza a fi achizitionat in cadrul programului se va face pe baza unei evaluari al unui expert evaluator ANEVAR, cu exceptia spatiilor mobile de lucru/ productie / prestari servicii / comert.

(2) Activele din cadrul acestei categorii nu trebuie sa aiba destinatie locativa atat la momentul achizitiei cat si pe toata durata de implementare a programului.

(3) In categoria spatii mobile de lucru / productie / prestari servicii / comert sunt incluse si corturile pentru organizare evenimente si baloanele presostatice. Pentru spatii mobile de lucru / productie / prestari servicii / comert nu este necesar raport ANEVAR.

c) (1) Mijloace de transport: autoturisme, autobuze, microbuze, biciclete, mopede, motociclete, kart-uri, UTV-uri, ATV-uri, rulote cu sau fara motor, elevatoare, incarcatoare, remorci si semiremorci, platforme, izoterme si frigorifice, doc plutitor, salupe maritime pentru calatori, ambarcatiuni de agrement, aparate de zbor, autoutilitare si autovehicule cu destinatie speciala, cu exceptia tuturor vehiculelor simbol G, conform Ordinului MLPTL 211/2003 cu modificarile si completarile ulterioare. Autoturismele 100% electrice vor fi asimilate echipamentelor prevazute la 4.3.1 lit. a). Nu se finanteaza vehiculele de transport rutier de marfuri in contul tertilor sau contra cost, solicitate de intreprinderile care efectueaza transport rutier de marfuri.

(2) Pentru activitatile de rent a car, scoli de soferi si pilotaj si transporturi cu taxi-uri nu este limitata valoarea maxima si numarul de autoturisme achizitionate.

(3) Pentru alte activitati in afara celor prevazute la alin (2), autoturismele sunt eligibile pentru toate activitatile din cadrul programului in valoare eligibila de maxim 50000 lei si maxim 1 autoturism / beneficiar.

d) Achizitionarea de mobilier, aparatura birotica si sisteme de protectie a valorilor umane si materiale, conform grupei nr. 3 din HG 2139/2004;

e) (1) Salariile, utilitatile (energie electrica, consum apa, gaze, salubritate, abonament telefon si internet), servicii de contabilitate si cheltuielile aferente chiriilor pentru spatii de lucru, spatii de productie sau spatii pentru prestari servicii si comert;

f) Pachet digital (voucher de digitalizare) care sa contina minim site de prezentare a activitatii sau magazin on-line, cheltuieli inregistrare domeniu fara hosting, pentru operatorii economici care nu detin alt site si care trebuie sa fie functional la data depunerii cererii de eliberare a ajutorului de minimis si pe toata perioada de monitorizare, cheltuieli de promovare a site-ului/magazinului on-line, un soft necesar desfasurarii activitatii si semnatura electronica. Optional si suplimentar, pachetul digital poate contine si echipamente IT tehnica de calcul tip PC, format din: unitate centrala, server, monitor, imprimanta /copiator /multifunctionala, inclusiv sisteme portabile, licente necesare desfasurarii activitatii, telefoane smart, tablete. Pachetul digital (voucherul de digitalizare) reprezinta cheltuiala obligatorie in cadrul programului si este in valoare eligibila de maxim 25000 lei. Cheltuiala cu semnatura electronica este eligibila si inainte de semnarea acordului de finantare.

g) Active necorporale referitoare la brevete de inventie, francize, etichetare ecologica

h) Cursuri de dezvoltare a abilitatilor antreprenoriale desfasurate in Romania sau in alta tara membra a Uniunii Europene – pentru asociatul/ actionarul / angajatii societatii aplicante, in valoare eligibila de maxim 1000 lei/persoana;

i) Consultanta pentru intocmirea documentatiei in vederea obtinerii finantarii in cadrul prezentului program si/sau pentru implementarea proiectului, in valoare eligibila de maxim 8000 lei, decontabila in ultima cerere de rambursare/plata;

j) Doua placute informative obligatorii in valoare de maxim 500 de lei.

k) Cheltuieli financiare aferente creditelor/garantiilor obtinute pentru creditele contractate de beneficiari in vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate in cadrul programului, pentru solicitantii care utilizeaza credit pentru implementarea proiectului. Decontarea acestor cheltuieli se face numai pe baza de cerere de rambursare pentru valoarea cheltuielilor financiare de dupa momentul semnarii acordului de finantare, pentru perioada de implementare.

Ce nu se finanteaza:

 • Sistemele de minare/stocare pentru criptomonede nu se finanteaza.
 • Cheltuielile aferente activitatilor de astrologie si spiritism, inclusiv on-line, servicii personale de tipul: servicii de escorta, servicii de stabilire a intalnirilor, video chat,  servicii ale agentiilor matrimoniale, video chat on-line pentru consiliere matrimoniala si psihologica, site-uri de matrimoniale.
 • achizitionarea vehiculelor de transport rutier de marfa acordate agentilor economici care au ca obiect de activitate prestarea de servicii de transport rutier de marfa in contul tertilor sau  contra cost.
 • activitatile agricole sau de pescuit, acvacultura.

Nu pot beneficia de ajutor de minimis in cadrul programului operatorii economici in situatia in care actionarii sau asociatii au / au avut calitatea de asociat sau actionar in alta intreprindere beneficiara de ajutor financiar nerambursabil in cadrul editiilor anterioare Start-up Nation, sau in cadrul masurii “Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor

Ghidul in varianta consultativa il gasiti AICI

Grila de punctaj o gasiti AICI

Analiza codurilor CAEN cu cea mai mare sansa de finantare o gasiti AICI

Pentru o evaluare gratuita a sanselor de finantare Aplica acum!

 

Numele dumneavoastra complet
Doar numere, format 0786257538
Va rog sa introduceti emailul dumneavoastra
Doar numere, fara RO

 

Numele dumneavoastra complet
Doar numere, format 0786257538
Va rog sa introduceti emailul dumneavoastra
Doar numere, fara RO

 

Numele dumneavoastra complet
Doar numere, format 0786257538
Va rog sa introduceti emailul dumneavoastra
Doar numere, fara RO